HF Avonturen van PE2ER

F6BQU "LeForty"

Eerst was er.... LeForty. Ik heb de oudste versie, voorzien van de verschillende verbeteringen die Luc Pistorius naderhand in het RF deel aangebracht heeft. De Microfoon compressor heb ik nagebouwd van VK6FH. Ik heb de LeForty ingebouwd in een behuizing "super-plat" volgens deze pagina, waar foto's van nog meer nabouwers te vinden zijn.

Mijn eerste HF antenne is een Magnetic Loop antenne van 1 meter in doorsnede. Helaas geen foto hiervan beschikbaar. De volgende foto is genomen tijdens een test in het Pampushout met Ronald, PA0RHA. Met een 9m lange (ex-equipment) mast hebben we een Inverted-V voor 40m opgebouwd. Een 50Ω Collins BALUN  zorgt voor de overgang van de ongebalanceerde RG-213 naar gebalanceerde dipool antenne. Opmerkelijk dat dat allemaal zo goed werkt, een paar draadjes in de lucht.

 

ICOM IC-730

En toen was er de ICOM IC-730, overgenomen samen met een IC-AT100 en IC-SP3 van mijn vriend PE1BR.

Tijd voor een échte antenne!

De IC-AT100 is een tuner met alleen een asymmetrische antenne aansluiting. Een 50Ω Collins BALUN 1:1 met mantelstroom-filter van Teflon coax moet voor de omzetting van asymmetrisch naar symmetrisch zorgen. Constructie op een 110mm PVC pijp naar een idee van PA0FRI. Frequentiebereik 6-30MHz.

Een 50Ω Collins BALUN 1:4 van RG-62 coax heb ik ook gemaakt, ter leering aende vermaek. Frequentiebereik 3-30MHz. De BALUN is gewonden op een lijmmof voor 125mm PVC pijp. 

Een Daiwa CN-801HP houdt de tuner in de gaten.

De antenne in de nok van m'n zolderdak. Een 'ZigZag G5RV Inverted-V' in optima forma.

Middenisolator is gemaakt uit een stuk van dezelfde PVC buis waarop de BALUN gewonden is.

De antenne zorgt voor een prima veldsterkte op de locatie van mijn persoon. Stap 2: De antenne ophangen in de tuin...

's Avonds als de kids in bed liggen, moet papa stil zijn. Vandaar deze omgebouwde Computer boomset. Met een extra versterkertje in de oorschelp is het microfoonsignaal op niveau gebracht. Een enkele BC550C doet het zware werk.

Disclaimer

De beschrijving van dit zelfbouwproject is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar het nabouwen van een van mijn projecten gebeurt geheel voor uw eigen verantwoordelijkheid. Een deel van de schakelingen is alleen legaal te gebruiken indien U in het bezit bent van de nodige zendvergunning.

PE2ER Homebrew projects page
Copyright: Erwin Gijzen

Versie: Mei-2007

 

Disclaimer

I will not be responsible for damage to equipment, your ego, personal injury or worse that may result from the use of this material and material found on any links on my pages. You are responsible to make sure that your use any of my designs is legal in your country.

PE2ER Homebrew projects page

Copyright: Erwin Gijzen

Version: May-2007