Field Strength Sensor for Wifi ISM band (2,4GHz)

Eerste probeersel

Het nabouwen van de veldsterkte sensor op deze pagina: Field Strength Meter for 2.4 Ghz Wireless LAN
van John Samin, VK1EME.

In plaats van de quad reflector heb ik een vierkant stukje printplaat genomen. Hier heb ik de DC Out connector (een BNC) op gemonteerd. Een 1SS99 diode dient als detector (in plaats van de veel duurdere 1N21). De straler is afgedekt met een PVC behuizing die ik op maat gemaakt heb. Een heel handzaam apparaat.

De gevoeligheid liet echter wat te wensen over; ik wil de sensor namelijk gebruiken bij het vergelijken van de versterking van Wifi antennes. Daarom deze:

Biloop Veldsterkte Sensor

Een Biloop antenne met detector diode. Werkt heel behoorlijk, maar ik wil nog steeds MEER gevoeligheid...

Derde Poging

Een 'normale' antenne, voorversterker en diode detector. Is al veel beter (gevoeliger) dan de diode direct aan de antenne.

Schema en practische uitvoering.

Het inwendige van de versterker...

Output van de combinatie aangesloten op een 8dBi Wifi Omni op mijn dak.

 

Poging nummer 4

DX656 Wifi Finder een beetje aangepast. Een 'Giant leap' in gevoeligheid is het resultaat :)

De Wifi Finder vr de modificatie

En de omgebouwde versie.

In plaats van de dipool antenne op de printplaat zit nu een coax kabel aangesloten. De twee versterker trappen heb ik continue van spanning voorzien (De micro controller stuurde de analoge elektronica periodiek aan). Ook de RF Detector MAX4003EUA staat nu steeds aan. De microcontroller heb ik geheel verwijderd, net als een aantal andere overbodige onderdelen.

De 3 Volt Lithium batterijen heb ik weggehaald en de schakeling wordt nu uit een LM317 gevoed met 2,8 Volt (Op de foto staat nog een 7805, die is inmiddels vervangen). De DUAL 'rail-to-rail' OPAMP (35202) die in gebruik was als comparator voor de micro controller in het A/D circuit, dient nu als peak-hold schakeling, zodat de meter ook goed bruikbaar is voor het detecteren van RF signalen in digitale modi. Tevens compenseert de OPAMP voor de spanning die de detector afgeeft voor 'geen signaal'.

De printplaat is ingeblikt tegen RF instraling via andere wegen dan de antenne connector.

Het geheel heb ik in een behuizing gebouwd met een groot analoog instrument. Rechts de aansluiting voor 12VDC, Een DC OUT bus (met het meetsignaal) en de RF IN bus (N-Type) voor aansluiting van de ontvangst antenne.

Intern 6 NiCd cellen en het ingeblikte printplaatje.

Disclaimer

I will not be responsible for damage to equipment, your ego, personal injury or worse that may result from the use of this material and material found on any links on my pages. You are responsible to make sure that your use of any of my designs is legal in your country.

PE2ER Homebrew projects page

Copyright: Erwin Gijzen

Version: Mei-2007