Bicycle-Mobile - Fietsmobiel

Fietsverlichting - CREE XR-E R2 P60 Module gebaseerde koplamp.De P60 Lamp module is rond twintig jaar geleden ontwikkeld door de fabrikant Surefire, maar is tegenwoordig de standaard voor zaklamp drop-in modules. Het is een samenstelling van optiek, lamp of LED en driver. Er zijn veel zaklantaarns die gebruik maken van de P60 module, waarbij het dus vrij eenvoudig is om de lamp te voorzien van een ander binnenwerk.

Was de P60 module van oorsprong een lamp module, ik ben natuurlijk meer geïnteresseerd in de P60 LED module, en wel deze: CREE R2 P60 Drop-In module.

Deze module heeft een CREE XR-E R2 LED en een ingebouwde stroombron. Deze lamp geeft een continue 230 Lumen bij elke voedingsspanning van 3.7 tot 16 Volt. Vrijwel ideaal dus voor gebruik in een fietslamp. Nu is deze module niet waterdicht, en wordt bovendien vrij heet als je hem zomaar aansluit.


Nu kun je natuurlijk zelf van ruw materiaal een behuizing maken, maar als je niet beschikt over een draai of freesbank, dan is het vrij lastig om een professioneel uiterlijk te krijgen. Vandaar dat ik gebruik maak van een goedkope aluminium zaklamp met drie 5mm LEDs. Deze is ongeveer 30mm dik en 115mm lang. Hier heb ik het binnenwerk uit verwijderd. De P60 module past er met zijn 26,5mm goed in.

De kop is met een schroefdraad bevestigd aan het huis. Deze heb ik met thermisch geleidende lijm aan elkaar bevestigd. De ruimte tussen de module en de behuizing heb ik opgevuld met koperfolie en dezelfde lijm. Dat garandeert een goede warmteoverdracht van de LED naar de behuizing. Dat is belangrijk om de hoeveelheid licht en de levensduur van de LED te maximaliseren. Voor de module komt de originele lens met wat lijm of siliconen-kit.

Kijkje in de ‘kont’ van de lamp.

De schakelaar van de lamp zit in de dop op de achterzijde van de lamp. Deze is niet waterdicht. Daarom heb ik hem uit elkaar gehaald, en de rubber dop er opnieuw in gezet met siliconen-kit. De schakelaar lijm ik weer op zijn plaats met twee componenten lijm. Het huis van de lamp gebruik ik niet langer als deel van het elektrisch circuit, dus vandaar de twee draden aan de schakelaar. Dit geeft weer een bron van storingen minder.

De draad naar de accu voer ik door een gaatje in het huis, wederom afgedicht met twee componenten lijm en beschermd met een stukje krimpkous.

En dit is hem dan, de nieuwe fietskoplamp :) Aansluiten op een accu naar keuze, en het rijden in het donker wordt een aangename bezigheid. In dit geval heb ik de lamp gevoed uit 8 AA cellen. 8 NiMh Cellen geven 9,6 Volt en uren licht! Het mooie van het gebruik van AA accu’s is dat je in geval van nood altijd wel een paar Alkaline AA batterijen kunt kopen. Handig voor die trektocht door gebieden zonder oplaadmogelijkheid.


 

Disclaimer

De beschrijving van dit zelfbouwproject is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar het nabouwen van een van mijn projecten gebeurt geheel voor uw eigen verantwoordelijkheid. Een deel van de schakelingen is alleen legaal te gebruiken indien U in het bezit bent van de nodige zendvergunning.

PE2ER Homebrew projects page
Copyright: Erwin Gijzen

Versie: Mrt 2010