Bicycle-Mobile - Fietsmobiel

Fietsverlichting - Dubbelloops CREE XR-E R2 Ombouw koplamp voor de fiets.

Op deze pagina vind je de beschrijving van mijn dubbelloops CREE XR-E R2 koplamp. De lamp geeft 'een puist licht' van maximaal ongeveer 400 lumens.

Ik heb de volgende onderdelen gebruikt:
- 2x 22mm messing einddop
- 2x 22mm messing mof (verbindingstuk)
- 2x 22mm x 30mm koperen waterleiding
- 2 x Cree R2 Drop-In 1-Mode LED Module (3.7V~18V / 26.5mm x 29mm)
- Schakelaar
- Blauwe 3mm LED

Eerst wat loodgieterswerk om de twee behuizingen te maken voor de twee P60 dropin modules. Soldeer de mof en einddop aan elkaar met een stukje 22mm waterleiding en een brander. Verbind de twee behuizingen met een stukje M3 tapeind rond de voeg tussen de mof en de einddop.

Verbind de twee behuizingen en de stuurbuisklem van een oud lampje met twee-componenten epoxy lijm....

...maar vergeet niet om vooraf de bedrading voor de LEDs en de DC plug aan te brengen.

Dit is het uitermate geavanceerde schema van mijn lamp. Ik had slecht een 'enkel om' schakelaar liggen en gebruik dus een diode om de linker LED in beide standen van de schakelaar AAN te hebben. De rechter lamp brand maar in een van de twee standen. Het is verstandiger om een tweepolige schakelaar te gebruiken. De diode en de bijbehorende verliezen zijn dan niet meer nodig.

Tot slot spuit je de behuizing in stemmig zwart en lijm je de twee P60 dropins in de behuizingen. Gebruik wederom 5 minuten epoxy lijm.

Test in de tuin.

Voor de voeding gebruik ik twee LiIon accu's. Deze specifieke driver heeft echter een beter rendement (minder opgenomen vermogen) bij een wat hogere spanning. 

Een spanning van circa 14 Volt lijkt optimaal. Opgenomen vermogen is dan 8 Watt, terwijl de twee LEDs samen 6 Watt consumeren. Er blijft dus 2 Watt vermogen hangen in de LEDc drivers.

 

Disclaimer

De beschrijving van dit zelfbouwproject is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar het nabouwen van een van mijn projecten gebeurt geheel voor uw eigen verantwoordelijkheid. Een deel van de schakelingen is alleen legaal te gebruiken indien U in het bezit bent van de nodige zendvergunning.

PE2ER Homebrew projects page
Copyright: Erwin Gijzen

Versie: Jan 2010