Bicycle-Mobile - Fietsmobiel

QRV 70cm Yaesu FT-816

Beschrijving van het ontwerp

Dit is mijn Fiets-mobiele installatie. Om tijdens mijn fietstochten zo comfortabel mogelijk QRV te kunnen zijn, heb ik een Yaesu FT-816 UHF Portofoon op mijn stuur gemonteerd met een aluminium houder. Op de bagagedrager heb ik een Keter fietskoffer. Hierin bevinden zich de twee 9,6 Volt NiCd accu's. Achterop de koffer zit de antenne. De straler is er een van een UHF magneetvoet antenne. De voet is een zelfbouw van een N-connector, stukjes buis en wat M3 afstandsbussen. De voet kan vier radialen opnemen, maar in de regel zitten er maar twee op gemonteerd.

In de koffer zitten stroken aluminium, om de krachten van de antenne ophanging via de kunststof bevestigingsbouten over te dragen op de bagagedrager.

De straler van de antenne is de straler van de Magneetvoetantenne voor 70cm van Jan Corver.
De antennevoet is als volgt opgebouwd.

Alle metalen delen zijn aan elkaar gesoldeerd - dus ook de N-connector en rigid coax. Deze vormen de basis voor de antennevoet. De PVC buis zit alleen vast door de Epoxy aan de bovenkant. Deze dient vooral als hulpje bij het gieten van de Epoxy.

Om de porto op zijn plaatst te houden gebruik ik een Velcro bandje (niet op deze foto). Op de aluminium plaat zit tochtband gekleeft.

Dopmoeren op de uitlaatklem staan wat mooier...

De antenne tijdens een meting van de SWR.

De eerste microfoon; een Electret microfoon kapsel plus een micro schakelaar samengevoegd met wat Epoxy. Deze mic heeft veel last van windgeraas. Beslist geen aanrader :(

En van de twee accu packs (aangesloten aan de lader).

Experiment: Keelmicrofoon uit de legerdump.
Commentaar van een amateur: "Ik weet niet waar je in zit te praten, maar verstaanbaar is het niet". En daar wou ik het bij laten...

Let op de rode PTT knop bij mijn rechter handvat. Dt deel van het experiment bevat mij zeker!

De oplossing tegen windgeraas kwam eveneens uit de legerdump: Een professionele Telex Airman 750 Boomset met "noise cancelling microphone". Lijkt op grootspraak van de afdeling Verkoop, maar het blijkt wel degelijk te werken! De Boomset heeft maar n oorschelp, om het contact met de vriendelijke medeweggebruikers niet te verliezen.

De rode PTT knop onder het stuur maakt dat ik makkelijk op volle vaart een gesprekje kan voeren. Alleen kuilen in het wegdek hebben een funeste uitwerking op de conversatie. Ook maak ik me een beetje zorgen over de gezondheid van de portofoon. Gelukkig heeft deze de trillingen op het stuur tot op heden met goed gevolg weerstaan. In mijn ijdelheid denk ik, dat dat te maken heeft met de verende werking van de aluminium plaat; deze is alleen aan de onderzijde bevestigd aan het stuurhoofd en vangt de ergste klappen op.

Disclaimer

De beschrijving van dit zelfbouwproject is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar het nabouwen van een van mijn projecten gebeurt geheel voor uw eigen verantwoordelijkheid. Een deel van de schakelingen is alleen legaal te gebruiken indien U in het bezit bent van de nodige zendvergunning.

PE2ER Homebrew projects page
Copyright: Erwin Gijzen

Versie: Juni  2006