Een Laagspanning verdeelblok in de shack

Beschrijving van het ontwerp

In de reguliere handel zijn laagspanningsverdeelblokken te verkrijgen, om de apparatuur in de shack van spanning te voorzien. Het is echter heel eenvoudig en veel goedkoper om iets dergelijks zelf te bouwen, vooral als je meer dan één blok, of een extra groot aantal aansluitingen nodig hebt.

Hieronder vind je foto's van één van de twee blokken die ik zelf gemaakt heb van K40 installatie goot (te verkrijgen in lengtes van twee meter bij de bouwmarkten) en enkele banaanstekker bussen. In de radiohut gebruik ik een exemplaar van 1 meter lang en voor op de voor de hobbyapparatuur op de werkplek heb ik een kleiner exemplaar.

Het 'kleine' verdeelblok voor op de QRL…. De aansluit bussen staan horizontaal circa 5 cm uit elkaar, en verticaal 2 cm. Het gehele blok is circa 25 cm lang.

Op het blok is een lengte draad aangesloten van circa ander halve meter, met kabelschoenen aan de zijde van de netvoeding. Je kunt hier natuurlijk ook banaanstekkers gebruiken.

Detail van de bevestiging. De schroef op de voorgrond voorkomt dat de twee delen van de K40 installatiegoot uit elkaar schuiven. De schroef aan de bovenzijde bevestigt het aansluitblokje van de bedrading.

De banaan bussen zijn met elkaar verbonden met 2,5mm2 installatie draad. Het is verstandig een trekontlasting aan te brengen voor de aansluitdraad (niet op de foto).

Detail van de bedrading. Indien het blok gebruikt wordt voor stromen groter dan ca 5 Ampère, gebruik dan geen kroonsteentje, maar soldeer de bedrading direct vast!

De voeding

De netvoeding moet natuurlijk voldoende vermogen kunnen leveren voor alle aangesloten apparatuur.

 

De beschrijving van dit zelfbouwproject is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar het nabouwen van een van mijn projecten gebeurt geheel voor uw eigen verantwoordelijkheid. Een deel van de schakelingen is alleen legaal te gebruiken indien U in het bezit bent van de nodige zendvergunning.

Terug naar de lijst met zelfbouw projecten van PE2ER

 

 

PE2ER@vrza.org