Een Telefoon lijn interface (niet-galvanisch gescheiden)

Beschrijving van het ontwerp

Op deze pagina vind je het ontwerp van een telefoon lijn interface. Deze interface is geschikt om een koptelefoon/ microfoon combinatie (boomset) te gebruiken als telefoon. Standaard is het alleen mogelijk om de schakeling te gebruiken voor het beantwoorden van inkomende gesprekken, of het overnemen van een opgebouwd gesprek. Dit ontwerp is dan ook bedoeld om parallel aan een bestaande telefoon gebruikt te worden. Tijdens de langere ouwehoer-sessies kan dan comfortabel met de boomset 'handsfree' getelefoneerd worden. De schakeling gebruikt de lijnspanning en heeft geen externe voeding nodig.

Om de schakeling als zelfstandig toestel te gebruiken, moet een DTMF Dialler toegevoegd worden. Het signaal van bijvoorbeeld een telefoon-beantwoorder-afstandsbediening kan bij het microfoon signaal gevoegd worden, zodat ook het plegen van uitgaande gesprekken mogelijk is.

Gebruik van de schakeling op het Nederlandse PTT netwerk is mogelijk, maar niet toegestaan. Zelf heb ik de schakeling jaren zonder problemen aangesloten op een bedrijfscentrale.

 De schakeling

De schakeling is opgebouwd rond een 4-voudige OPAMP U1 zoals bijvoorbeeld de TL074 of TL084, op een stukje experimenteerprint. De lijnspanning (a,b) wordt eerst gelijkgericht met een brugcel. Met een Gyrator wordt de DC van het spraaksignaal gescheiden; met een zener een diode en een LED wordt de spanning (shunt-) gereguleerd. De twee diode en LED zijn toegevoegd, om een 2,2V spanning voor de tone dialler (DTMF Generator) te maken. De LED zal oplichten zolang de interface met de lijn verbonden is.

U1A maakt een virtuele aarde voor gebruik door de overige 3 OPAMPS. U1B Versterkt het microfoon signaal, en mengt het DTMF signaal erbij. U1C Versterkt het lijnsignaal tot het juiste niveau voor de koptelefoon. De volume regeling is geen luxe! Bij gebruik van de schakeling zal snel blijken, dat het geluidsniveau van inkomende gesprekken sterk varieert. U1D Zet het lijnsignaal om in een Rx en Tx signaal en sluit de lijn af met ongeveer 600 Ohm.

De microfoon is van het Electret-type en wordt door de schakeling van spanning voorzien. De speaker bestaat uit de twee speakers van de boomset in serie (bij laag-ohmige speakers van ca. 30 Ohm) of parallel (bij 300 Ohm speaker).

Niet getekend is de haak-schakelaar. In serie met de a en b lijn, wordt een dubbelpolige schakelaar opgenomen.

Afregelen

Met R12 wordt de brug (aangesloten op het lijnsignaal) afgeregeld op zo min mogelijk terugkoppeling van de microfoon in de speakers. Door de waarde van R6 te variëren, is het mogelijk de interface aan te passen aan de gebruikte microfoon. R17 kan aanpassing behoeven, afhankelijk van het signaal niveau van de tone dialler.

Brom

Op het prototype was een hinderlijke 100Hz brom hoorbaar. Oplossing bleek, om een stukje aluminium-folie op te nemen in de (kunststof) behuizing, onder de printplaat. De aluminium folie werd met massa verbonden (signal GND) en geïsoleerd van de print met kunststof folie.

Doorverbinden

Doorverbinden van gesprekken 'the old fashioned way' kan door lijn a kortstondig met massa te verbinden met een moment-schakelaar. Moderne centrales kunnen met een zogenaamde FLASH aangezet worden tot doorschakelen. Hiervoor moet de haak-schakelaar kort (een tiende seconde) verbroken worden.

 

De beschrijving van dit zelfbouwproject is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar het nabouwen van een van mijn projecten gebeurt geheel voor uw eigen verantwoordelijkheid. Een deel van de schakelingen is alleen legaal te gebruiken indien U in het bezit bent van de nodige zendvergunning.

Terug naar de lijst met zelfbouw projecten van PE2ER

 

 

PE2ER@vrza.org

Versie: 3-feb-2002