Handsfree mobiel met Portofoon en GSM (Cell-phone)

Samen een luidspreker en (zwanehals) microfoon delen

Waarom?

In Nederland is het sinds kort niet meer toegestaan om in de auto een telefoontoestel te hanteren. Gebruik van andere communicatie apparatuur is nog steeds toegestaan, maar is het ook verstandig om met een portofoon in de hand deel te nemen aan het verkeer?

Vandaar dit project. Met een oude actieve PC 'multimedia' speaker en een zwanehals microfoon is een 'handsfree multimedia communication centre' geproduceerd, waarmee het dus mogelijk is om per portofoon of telefoon te communiceren.

Het eindresultaat

Om maar meteen bij het eind te beginnen:

Het console in de auto, met ICOM IC-Q7E en Ericsson T-18

En de locatie van de actieve luidspreker. Het audio bereikt de bestuurder (mij dus) via de diverse spleten rond de stuurcolom. Zelfs in mijn vrij rumoerige Suzuki Baleno is de audioqualiteit en quantiteit voldoende.

De aansluiting van de audio en hoogfrequent pluggen met een hoge "women acceptance factor"; echter niet geschikt voor rokers:

Beschrijving van het ontwerp

Dit figuur toont de opzet. Een oude (actieve) luidspreker van de PC wordt gebruikt om audio van zowel de Portofoon als de Telefoon tot een acceptabel niveau te versterken. De volumeregeling van de speaker wordt niet meer gebruikt. In plaats daarvan wordt het niveau ingesteld met een tweetal instel-potmeters, en de volumeregeling op de Porto/Telefoon.

Een Zwanehals microfoon (met ingebouwde versterker) wordt gebruikt om zowel de Porto als Telefoon van ons stemgeluid te voorzien. Voor de Portofoon is een PTT knop nodig, die op een gemakkelijk te bereiken plaats wordt gemonteerd.

Voeding geschiedt uit het boordnet.

Alle electronica is in de PC speaker behuizing geplaatst. Op de achterzijde hiervan is een enkele 25-polige D connector gemonteerd, waar alle signalen en de voedingsspanning overheen gaan.

Ontstoring Voedings spanning

Het boordnet is een bron van sterk vervuild DC. Om ontstekings-, dynamo- en aanblazer-storing buiten te houden, is de voeding als volgt opgezet:

De smoorspoel (ringkern) heb ik gesloopt uit een oude geschakelde voeding van een PC (net als de condensatortjes). Een 7809 stabiliseert de spanning op de voor mijn speaker juiste waarde. De 7809 moet gekoeld worden (monteren op een stukje metaalplaat). Het geheel is in de behuizing van de PC speaker gebouwd.

Luidspreker Audio

PC 'multimedia' speakers bestaan meestal uit een speaker paartje, waarvan er één voorzien is van een stereo versterker (en soms een netvoeding). Deze speaker gebruiken we om de audio van de Porto/Telefoon te versterken naar een acceptabel niveau. We gebruiken hiervoor één kanaal van de stereo versterker. De reeds aanwezige volume-regeling op de speaker wordt verwijderd, en vervangen door twee trim-potmeters. Hiermee is de verhouding tussen de twee signalen vast in te stellen. Tijdens het gebruik wordt het volume ingesteld met de op de Porto/Telefoon aanwezige regelaars.

In het bovenstaande schema zijn alleen de toegevoegde componenten getekend.

Microfoon Audio/ PTT

De zwanenhals microfoon (met ingebouwde versterker) wordt van spanning voorzien in de PC speaker behuizing. Hiervoor wordt de gestabiliseerde en ontstoorde 9 Volt spanning gebruikt. Om dynamogeluiden buiten te sluiten, zijn nog twee 100uF condensatoren en 1K5 weerstanden toegevoegd.

Het microfoon signaal wordt wederom met twee trim potmeters eerlijk verdeeld over de Porto en Telefoon. Voor de portofoon wordt het signaal met een relais onderbroken. Mijn portofoon (een ICOM IC-Q7E) gaat namelijk direct zenden zodra een externe microfoon aangesloten wordt. Het relais is ontstoord met een blusdiode.

VHF/UHF Ontstoring

Alle bedrading komt samen bij de PC speaker behuizing. Alle signaaldraden zijn voorzien van een VHF/UHF ontstoring met varkensneusje en condensator. Dit voorkomt instraling van vooral de Telefoon.

Problemen met externe voeding van de telefoon

In de praktijk is mij gebleken, dat de externe (geschakelde) voeding van de Ericsson T-18 telefoon veel problemen (lees: storing) geeft. In afwachting van een definitieve oplossing, gebruik ik de telefoon nu op batterijvoeding. Ik denk erover deze voeding te vervangen door een normale 7808 spanningsregelaar.

Disclaimer

De beschrijving van dit zelfbouwproject is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar het nabouwen van een van mijn projecten gebeurt geheel voor uw eigen verantwoordelijkheid. Een deel van de schakelingen is alleen legaal te gebruiken indien U in het bezit bent van de nodige zendvergunning.

PE2ER Homebrew projects page

Copyright: Erwin Gijzen

Version: Nov-2008