Een kabel-TV verdeel versterker

Beschrijving van het ontwerp

Op deze pagina vind je het ontwerp van een verdeel versterker voor de kabel TV. Is het kabel TV signaal normaal nog wel sterk genoeg om een passieve verdeler te maken voor 2 TV's, voor het aansluiten van 5 TV's is het nodig om het signaal te versterken alvorens het te verdelen. Dit ontwerp is gebaseerd op een MAR-6 MMIC. Dit IC versterkt het gehele spectrum met circa 18dB, heeft slechts 15mA nodig en kost circa 4,5 Euro.

De schakeling is gebouwd op een stukje dubbelzijdig printplaat, met een signaalspoor daarop uitgekrast (met een stanley-mesje). De schakeling is ingebouwd in een blikken doosje, met 6 F-bussen erop voor de signaal in/ uitvoer. Een 7805 stabiliseert de voedingsspanning.

De schakeling

Dit is revisie 1 van het schema. Ik heb de passieve netwerk beter aan de impedantie van de MAR-6 aangepast.

Dit is het resultaat zoals 'ie bij mij in de meterkast gemonteerd zit.

De voedingsspanning (8..30 VDC - 50mA) komt het blikken doosje binnen via een (1n) doorvoer-C. Via een 'klunzen diode' wordt de voedingsspanning aangeboden aan een 7805, die de spanning stabiliseert op 5 Volt. Twee condensatoren van 100nF voorkomen dat de 7805 ruis gaat produceren. De 7805 is aan het blikken doosje gesoldeerd.

Het hoogfrequent komt via een F-bus de schakeling in. Een instelbare verzwakker (0,75 - 20 dB) geeft de mogelijkheid de signaalsterkte te reduceren in geval van intermodulatie door oversturing (in mijn geval zeker nodig).

Na de verzwakker volgt een condensator van 1nF en vervolgens de ingang van de MAR-6. Deze ingang wordt bij de MAR-6 aangegeven met een stip, en een schuine zijde aan het aansluit pootje. Bij de MAV-6 geeft een stip juist de UITGANG aan!!!

De uitgang van de MAR-6 wordt via een weerstand van 100 Ohm en een 6 gats ferrietkraal (1uH) aan de 5 Volt aangesloten. Hierdoor loopt een DC stroom van 15 mA (de spanning op de MAR-5 is dan 3,5 Volt). Vervolgens weer een condensator van 1 nF en een passief netwerk van 51 ohm koolfilm weerstanden . Deze weerstanden verdelen het hoogfrequent signaal, en zorgen voor een ingangs impedantie (voor de MAR-6) van 50 Ohm en een uitgangs-impedantie van iets minder dan 75 ohm aan elke uitgang. Het middelpunt van dit netwerkje zweeft boven de printplaat. Elke uitgang is vervolgens weer voorzien van een F-bus. Alle F-bussen zijn direct aan het doosje vastgesoldeerd.

In mijn situatie wordt 1 uitgang gebruikt voor de huiskamer (met het oorspronkelijke een radio/ TV filter) en de overige 4 uitgangen voor 4 verschillende TV's (zonder filter).

Na herplaatsing van het deksel is de schakeling hopelijk HF-dicht genoeg om geen last te hebben van de 5 x 1,5 kW Digitenne zenders die hier in November 2002 op nog geen 3 kilometer afstand geplaatst gaan worden L

Aarding

Het blikken doosje is gemonteerd in de meterkast, direct in de kabel die uit de grond komt. Met een dikke koperdraad is het kastje verbonden met de reeds aanwezige aardleiding in de meterkast.

De voeding

De voeding voor de schakeling betrek ik uit een losse, ongestabiliseerde, 5 Volt DC netspanningsadapter. Deze geeft bij de zeer lage belasting 8,5 Volt af en dat is precies voldoende voor de 7805 om goed te stabiliseren. Het gebruik van een kant en klare adapter is de meest veilige en tevens meest simpele oplossing!

De beschrijving van dit zelfbouwproject is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar het nabouwen van een van mijn projecten gebeurt geheel voor uw eigen verantwoordelijkheid. Een deel van de schakelingen is alleen legaal te gebruiken indien U in het bezit bent van de nodige zendvergunning.
Copyright: Erwin Gijzen
Versie: October 2005